Nabór na stanowisko inspektora ds. jakości powietrza

• Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
21 lutego 2020

Wójt Gminy Izabelin  ogłasza nabór na wolne stanowisko Inspektora ds. jakości powietrza.

Do głównych zadań osoby zatrudnionej na tym stanowisku będzie należało między innymi:

• Stworzenie i koordynowanie ekopatrolu w celu dbania o przestrzeganie przepisów ochrony środowiska dotyczących min, badania jakości powietrza, w tym jakości paliwa używanego przez mieszkańców gminy (prowadzenie kontroli w terenie);
  • Koordynowanie prac gminnego zespołu antysmogowego w ścisłej współpracy z ekspertami, organizacjami społecznymi oraz mieszkańcami;
  • Opracowanie w porozumieniu z zespołem antysmogowym procedur działań na wypadek zaistnienia przekroczeń poziomu zanieczyszczenia powietrza na terenie gminy Izabelin;
  • Nadzór nad gminną siecią monitoringu jakości powietrza, opracowanie koncepcji jego rozbudowy oraz uruchomienie powszechnego systemu powiadamiania mieszkańców gminy Izabelin o przekroczeniach dopuszczalnych norm jakości powietrza;
  • Edukacja mieszkańców gminy w zakresie jakości powietrza oraz gospodarki niskoemisyjnej;
  •  Inicjowanie działań promujących proaktywną postawę na rzecz ochrony i poprawy jakości powietrza wraz z działaniami mającymi na celu promowanie i rozpowszechnianie odnawialnych źródeł energii;
  • Współpraca z innymi organami w kwestii związanej z ochroną środowiska (klimatu)w szczególności z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przy programie „Czyste Powietrze” oraz koordynowanie gminnego programu wymiany pieców w oparciu o przeprowadzoną wcześniej inwentaryzację;
  • Przygotowanie propozycji programu dopłat do zwiększonych kosztów ogrzewania dla mieszkańców gminy Izabelin o niższym statusie dochodowym, którzy wymienili kotły opalane paliwem stałym na urządzenia opalane paliwem gazowym lub pompą ciepła;
  • Podejmowanie i koordynowanie działań z zakresu ochrony i poprawy jakości powietrza oraz wdrażania gospodarki niskoemisyjnej;
  • Śledzenie rynku związanego z innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi dotyczącymi ochrony powietrza;
  • Udział w debatach, panelach dyskusyjnych i innych formach podnoszenia kwalifikacji i wymiany informacji związanych z tematyką czystego powietrza.
Autor: Małgorzata Lewandowska

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:Urząd Gminy Izabelin
Data utworzenia:2020-02-21